diumenge, 27 de setembre del 2015

ITINERARI AL MAS DE LA BASSA ROJA

El  passat 26 d'agost hem portat a terme la sortida que des de fa anys oferim durant la Festa Major. Forma part del projecte Itineraris per les Terres de Cruïlla, que aquest 2015 compta amb un total de 17 sortides per coneixer el territori dels pobles al voltant del riu Sénia.
Ens ha acompanyat en l'explicació Víctor Reverté, d'Arabogues, al qual agraim la col·laboració.

La visita ha començat amb un petit passeig des de l'hipòdrom del Pla Roquillo fins el mas de la Bassa Roja, que reb el nom de la partida on es troba. Hem observat elements de pedra seca com marges o balones. Hem comparat també els sectors de malea  (màquia) i les terres arrebassades al llarg dels segles XIX i XX. Un cop al mas, hem fet un repàs de la seva història, poc coneguda per cert, i de les formes de vida als masos. Eines i altres atuells anteriors a l'aparició del plàstic ens han ajudat a fer-nos idea i ha permès als pares i iaios explicar als xiquets i xiquetes com es cuinava, es treballava, es conservava aliments... Hem visitat els diferents edifics i comentat la seva tipologia, estructura, materials...

Hem acabat amb una visita a les oliveres, algunes d'elles mil·lenàries. Víctor ha explicat els actuals sistemes per combatre la mosca de l'oliva, una plaga que afecta força al nostre territori.

Un any més, hem gaudit del nostre patrimoni i hem conversat al voltant del passat, el present i el futur. Per a nosaltres, objectiu assolit!







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada