divendres, 30 de maig del 2014

Activitats del mes d'abril

Xerrada-debat: la vida quotidiana durant la Guerra Civil a Amposta i la Sénia
Divendres 4 d'abril es va fer als baixos de l'espai jove de la Sénia una activitat que portava per nom La vida quotidiana durant la Guerra Civil a Amposta i la Sénia. Per començar l'acte es va fer una xerrada a càrrec de la senienca Mari Mar Villalbí Prades, arqueòloga i tècnica del Museu de les Terres de l'Ebre. Ens va parlar del seu treball sobre aspectes de la vida a la capital del Montsià durant el conflicte de 1936-1939. A partir de les seues explicacions es va obrir un debat en les persones assistents a l'acte, principalment amb persones que directa o indirectament es van veure afectades pels fets que es va desenvolupar a la Sénia durant la guerra. De entre els diversos temes que es van debatre el que més interès va tenir va ser el drama de l'exili i la tornada a la població després d'acabada la guerra. Tots van coincidir a afirmar que un drama com aquest no s'hauria de tornar a repetir mai més.
Aules de la Gent Gran
El dimarts 15 d'abril es va fer la xerrada de les Aules de la Gent Gran a càrrec de l' historiador Josep Maria Sabaté que va parlar sobre els darrers reis de la dinastia dels Àustries.
Exposició: Paraules de riu
L'exposició "Paraules de riu",  va ser creada per la Fira del Llibre Ebrenc de Móra d'Ebre. Té contingut lingüístic i literari. La mostra recull un total de nou paraules relacionades amb el món fluvial: aiguabarreig, llagut, calafat, sirgar, riuada, galatxo, pas de barca, assut,  i delta, amb la seua definició, una imatge il·lustrativa i una citació literària d'autors com Jesús Moncada: El Cafè de la granota (1985) Camí de sirga (1988); Artur Bladé i Desumvila: Benissanet (1953); Artur Cot Miró: Móra i el riu en el transcurs de la història (1983); Sílvia Veà Vila: Microhistòries de la vora del riu (2002); Andreu Carranza Font: Riu avall (1996); Francesca Aliern Pons: el Pont de la solitud (2005); Emili Rosales: La ciutat invisible (2005). Amb motiu del centenari de la promulgació de les Normes ortogràfiques de la llengua catalana (1913-2013), el Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre (CNLTE) promou l'exhibició a diferents indrets del territori de l'exposició. Les Normes ortogràfiques  són un conjunt de 24 regles aprovades i consensuades per l’Institut d’Estudis Catalans que van néixer de la necessitat de sistematitzar, modernitzar i normativitzar la llengua catalana escrita. Aquestes normes van marcar les regles del català modern, que s’equiparava així a les altres llengües europees i el feien apte per a tots els gèneres literaris i per a tots els àmbits de la comunicació: premsa, ciència, administració, educació, legislació i comerç. Tot plegat una magnífica oportunitat per a conèixer vocabulari fluvial i obres literàries i escriptors i escriptores de les nostres comarques.
Altres activitats de l'Antena del Coneixement de la URV a la Sénia.
Durant el mes d'abril l'Antena del Coneixement de la URV ha col·laborat econòmicament en diversos actes organitzats per altres entitats de la població:
12 i 13 d'abril. VIII Certamen Internacional de Bandes de Música Vila de la Sénia, organitzat per l'Agrupació Musical Senienca.

25 d'abril. Concert de Sant Jordi. Poemes i cançons. Organitzat per l'Institut de la Sénia i Joventuts Unides.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada