dijous, 5 de setembre del 2013

Un mes d'agost molt intens

Aquest mes d'agost el Centre d'Estudis i l'Antena del Coneixement de la URV a la Sénia no hem fet vacances. Ben al contrari, hem treballat de valent.
Un fem còpia de l'article resum publicat a la revista La Senienc mensual i us afegim algunes imatges.
Informatiu agost 2013


Presentació del llibre Un antídot contra l'extrema dreta, de Toni Cruanyes.

El dilluns 19 d’agost a les 21,30 h. es va fer al Centre Obrer la presentació del llibre Un antídot contra l'extrema dreta,del periodista Antoni Cruanyes. El llibre recull les reflexions de l'autor entorn al fenomen de pujada dels partits d'aquesta ideologia a l'Europa dels nostres dies, recollint les seues experiències a França i altres països de la Unió Europea. El seu llibre ens fa un advertiment sobre les idees populistes que impulsen aquests grups i principalment sobre la forta càrrega racista de les seues argumentacions. La representant de l'Antena, Victòria Almuni va presentar l'acte. Mercè Gisbert va fer una presentació del llibre per encàrrec de l'autor i finalment va ser aquest qui va fer unes reflexions sobre el seu contingut. Des d'aquí volem agrair-li la seua amabilitat i disponibilitat per accedir a la nostra petició tot i estar gaudint de les seues vacances al nostre poble. També a la gent del poble que va omplir l'auditori del Centre Obrer.




Itineraris per les Terres de Cruïlla. Itinerari pels Plans i visita a la Torre de Martí
Dimecres 21 d'agost a les 18,30 h. es va fer l'itinerari senienc de la programació d'Itineraris per les Terres de Cruïlla que impulsen diferents centres d'estudis, associacions culturals i grups excursionistes de les dos bandes del riu de la Sénia. Enguany l'itinerari senienc va començar al Camp d'Aviació de la Guerra Civil fins arribar a la Torre de Martí. Entre mig vam fer una passejada per la zona on vam poder visitar una gran bassa de reg que s'alimenta de l'aigua de la depuradora i que rega una zona d'oliveres. Vam poder escoltar les explicacions de Julio Allepuz, impulsor de l'obra i president de la Comunitat de regants que l'explota. Després ens vam dirigir a la Torre de Martí. Abans de poder visitar l'edifici, vam poder contemplar les coves que donen nom a la finca, situades a les parets del barranc del mateix nom. Finalment es va poder visitar el conjunt de l'edifici. Volem agrair els seus propietaris la facilitat que ens van donar per poder realitzar l'activitat que va ser tot un èxit amb més de 150  persones.
Els propers itineraris d'agost i setembre seran: Ulldecona, 31 d'agost, Peníscola, 22 de setembre, Sant Mateu, 29 de setembre i Santa Bàrbara, 10 de novembre.

A la bassa dels Plans

Pel camí cap a les Coves

Barranc de les Coves

Pati interior de la Torre de Martí


Presentació de la revista Lo Senienc. Memòria, Natura i Llengua

Per aquestes dates fa deu anys, començàvem des del Centre d’Estudis Seniencs un dels reptes més complicats però al mateix temps més gratificants del nostre camí com a associació cultural. Ens referim a l’edició de la revista Lo Senienc. Memòria, natura i llengua. Al primer número, corresponent al 2004, expressàvem la voluntat que es convertís en mitjà per donar a conèixer les recerques portades a terme des de l’entitat i a la vegada preteníem també aplegar aportacions arribades des de fora del grup de treball del Centre d’Estudis. Fent un repàs als diferents números no podem deixar de dir que estem contents. No som pretensiosos per dir això. Tenim plena consciència que la nostra és una petita aportació al coneixement històric i del patrimoni, ja sia cultural o natural. Formem part del que s’ha anomenat “història local”, amb totes les contradiccions que suposa l’ús d’aquest terme. Ja ens va bé. No ens cal ser mediàtics ni haver d’estar pendents de si formem part o no de determinats registres de publicacions. Estem contents perquè durant aquests deu anys hem publicat més de 100 articles, la majoria de qualitat contrastada; perquè han participat més de seixanta persones en la seua redacció; perquè aquestes persones procedeixen de diferents camps de les disciplines científiques, i perquè moltes són joves que amb els seus treballs de recerca de batxillerat s’han introduït en el coneixement del seu poble, del seu territori i de la seua gent.

Dijous 22 d’agost a les 20 h. es va fer al Centre Obrer la presentació del número 10 de la revista que edita el Centre d’Estudis Seniencs. En aquest número es presenten onze articles que classifiquem dintre de les temàtiques de la memòria, la llengua, la natura i la recerca jove.

L’apartat del Racó de la memòria presenta quatre articles amb un nexe comú: tots parlen de vivències de persones significatives per a la història de la Sénia. Comencem amb “Els Saboners de la Sénia” d’Antonio Michavila Vidal. L’article ens explica, amb anècdotes i records, la història d’aquesta nissaga tan coneguda a la Sénia per la feina que feien: fer sabó, element bàsic per al nostre dia a dia. Seguidament, Ana Fernández Álvarez ens presenta l’article “La col·laboració artística de Ramon Noè i Fernando Bach-Esteve a l’església parroquial de Sant Bartomeu de la Sénia (1962-1963)”. És un text molt interessant que va acompanyat d’imatges inèdites i que descriu el procés creatiu d’aquests dos artistes, que van ser els creadors de les pintures de la capella i de l’escultura de la Mare de Déu de Pallerols. La següent col·laboració l’aporta Trini Esteve Batet que, amb motiu de l’edició d’un documental amb imatges de la Sénia enregistrades pel seu pare, ens en fa una semblança biogràfica a “Mariano Esteve Carbonell. Vivències”, on destaca el període en què aquest va ser director de l’oficina del Banc Central a la Sénia. M. Victòria Almuni Balada ha redactat l’article Alberto Querol Jaques, una vida treballant la fusta (1). La trajectòria professional i els records d’ofici”. S’ha elaborat l’article fent el buidat d’informació dels enregistraments sonors realitzats l’any 2004 per membres del Centre d’Estudis Seniencs. Així doncs, ara podem llegir i xalar amb les experiències vitals que Alberto Querol ens explicava llavors en primera persona, com a testimoni directe del procés d’industrialització del nostre poble.

L’Espai de natura està il·lustrat amb un conjunt d’imatges fetes per Víctor Reverté Querol, d’Arabogues, que ens apropen per un moment a la bellesa i riquesa dels nostres Ports.

A la secció El món de la paraula us oferim un article sobre toponímia, escrit per Manel Serra Heredia, “Toponímia de la vall del riu Sénia: del molí Hospital fins al seu naixement”. Des del Molí Hospital en amunt, estan detallats els diferents tolls, peixeres, barrancs, etc. que podem trobar al pas del nostre riu fins al seu naixement, amb l’explicació de l’origen del seu nom, si s’escau. El text d’aquest article va acompanyat per imatges de l’autor i de l’arxiu del Centre d’Estudis Seniencs, algunes de modernes, però també d’antigues ben curioses.

L’espai Recerca jove l’ocupen cinc articles d’alumnes de secundària de l’Institut de la Sénia. Tots els articles són resums dels treballs de recerca de 2n de Batxillerat presentats a l’institut del nostre poble, els tres primers del recent curs 2012-2013 i els dos últims del curs passat, 2011-2012. El primer és un treball del Departament de Llengües i la seua autora és Núria Meseguer Ferré. Aquest article porta per títol “El cicle festiu a la Tinença” i fa un repàs al calendari anual de les festes dels pobles que formen la Tinença. L’explicació de les festes va acompanyada per testimonis de persones que provenen d’aquests pobles i van participar-hi. El següent article hagués pogut ser classificat en l’apartat El món de la paraula, ja que porta per títol “Estudi d’un canvi lingüístic en curs: obertura de la vocal –a- a Rossell i la Sénia”. El treball ha estat elaborat per Guillem Caballer Mayo i també correspon al Departament de Llengües. L’autor utilitza l’enquesta i els enregistraments per comparar el parlar de la gent de Rossell i de la Sénia, i com ha evolucionat en aquest aspecte concret. A continuació trobem un article d’un caire ben diferent, “Creació d’una empresa: un bar musical a la Sénia”, en què l’autora, Ana Bonfill Soler, ens detalla els passos a seguir per crear una empresa i també els pros i contres d’aquesta decisió. Tot el procés està acompanyat de números i dades que donen credibilitat al seu argumentari. Aquest article correspon al Departament d’Administració i Comerç de l’institut. Finalment, trobem els dos articles corresponents al curs 2011-2012. El primer és l’article d’Enric Abella Martí “Joventuts Unides: més que una entitat musical”, crònica d’una entitat senienca que ha evolucionat paral·lelament al creixement del poble. Part del text ha estat elaborat gràcies als testimonis d’aquells que hi van participar des d’un inici i va acompanyat de fotos que narren la història de l’entitat. El darrer article que us oferim aquest any és de caire tecnològic i porta per títol “La farga catalana al riu Sénia: el procés tecnològic del molí del Martinet”. L’autor és Carles Abella Belinchón i correspon al Departament de Tecnologia. Aquest treball reconstrueix -amb hipòtesis i comparacions amb altres fargues- el sistema de treball del martell del Martinet i justifica el seu baix rendiment energètic amb càlculs i taules matemàtiques.
Com heu llegit, aquest desè número de Lo Senienc. Memòria, natura i llengua presenta un ventall de temes molt ampli, que poden ser interessants per a tothom. Volem destacar d’entre tots ells, els treballs que formen l’apartat Recerca jove, ja que són un reflex de la feina que fan a l’Institut d’Ensenyament Secundari amb la història de la Sénia, en tots els seus vessants. Poden engrescar altres joves que prompte començaran el Batxillerat a buscar temes propers i nostres, que enriqueixin el coneixement que tenim de la Sénia.
Com sempre, volem agrair-vos sincerament l’adquisició de la revista. Té un preu humil, però en els moments en què estem, pot ser un esforç per a moltes famílies. Des del Centre d’Estudis Seniencs hi treballem tot l’any: quan entra a impremta un exemplar, ja comencem a pensar en el de l’any que ve, què podem millorar i què us podem oferir que sigui atractiu de llegir, sense perdre de vista el rigor científic que hem intentat mantenir des de fa deu anys. Recordeu que us agrairem molt si voleu participar en la propera edició de Lo Senienc. Memòria, natura i llengua. Tots els suggeriments i propostes seran ben rebuts.

Eva Garcia i Victòria Almuni comentant la revista



Presentació de l'audiovisual: Crònica dels anys 60. La vida i la festa a la Sénia.

Dissabte 24 d'agost a les 22 h. es va fer a la Casa de Cultura de la Sénia la presentació de l'audiovisual produït per l'Aula de Cinema de la URV i l'Antena del Coneixement de la mateixa univerisitat, Crònica dels anys 60. La vida i la festa a la Sénia. Aquest documental ha estat dirigit per Maria Roig Alsina i ha comptat amb la documentació de Pedro Nogales. Els textos de la veu en off van anar a càrrec de Victòria Almuni i Lluís Miró, amb narració de Xavier Cervera. La música va anar a càrrec de l'Agrupació Musical Senienca i Joventuts Unides. Aquest documental ha estat possible gràcies a la donació a la Universitat d'unes cintes enregistrades per Mariano Esteve, per part dels seus fills. Mariano Esteve va estar director de l'oficina del Banc Central de la Sénia entre 1958 i 1969. Tot aquest material, digitalitzat i documentat per l'Aula de Cinema de la URV ha estat la base de la realització del documental. En aquest podem veure imatges de la vida quotidiana al poble des de finals dels anys 50 fins finals dels 60 del segle XX, però principalment imatges de festes majors, de la Mare de Déu de Pallerols i de Sant Cristòfol. El passi d'estrena del documental va comptar amb un públic nombrós, que va sortir molt emocionat al contemplar les imatges que en molts casos van reconèixer familiars, amics i coneguts. L'acte va comptar amb els parlaments de Victòria Almuni, responsable de l'Antena del Coneixement de la URV a la Sénia, Pedro Nogales, director de l'Aula de Cinema de la URV, Trinitat Esteve, filla de Mariano Esteve i responsable de l'Antena del Coneixement de Santa Coloma de Queralt. Va tancar els parlaments, l'alcaldessa de la Sénia, Maria Pilar Ballester. L'ajuntament de la Sénia i el Centre d'Estudis Seniencs van fer lliurament de diferents records i ram de flors als protagonistes de l'acte: Trinitat Esteve i els seus germans i germanes, Maria Roig, directora del documental, Josepa Garreta, coordinadora de les Antenes del Coneixement de la URV i Pedro Nogales, director de l'Aula de Cinema de la URV. De moment per qüestions legals no es pot posar a la venda. Segurament el sistema de distribució serà el visionat a través d'una pàgina web que més endavant habilitarem. També se'n faran més passis al poble.
Com a nota negativa assenyalar un problema amb el projector de la Casa de Cultura que va impedir que les imatges projectades tinguessin la qualitat desitjable i que van impedir gaudir-ne amb tota la seua bellesa i qualitat. Al migdia es van fer proves i es va regular el projector, però lamentablement a la tarda va tornar a funcionar malament.



Agraïnt la bona feina  dels tècnics i representants de l'Aula de Cinema i de l'Antena del
 Coneixement de la URV

Reconeixement a la Família Esteve i Batet

Un moment de la projecció